Podprtost linuxa

Uvod

Tukaj je prikazana zasnova spletne strani na kateri bodo lahko obiskovalci ocenili kako dobro različni ponudniki in strojna oprema podpirata linux.
Namen te strani je:

 • Uporabnikom linuxa pomagati pri izbiri ponudnika, ki bo podpiral njihov operacijski sistem
 • Ponudnike storitev in proizvajalce strojne opreme spodbuditi k boljšemu podpiranju linuxa

Kljub temu, da je delež uporabnikov linuxa na namizju nekaj odstotkov, so v povprečju bolj tehnično napredni in zato pogosteje uporabljajo spletne storitve. Zato delež uporabnikov linuxa pri uporabi spletnih storitev ni več zanemarljiv.

Trenutno ta stran vsebuje 2 preglednici. Če bosta zaradi velikega števila vnosov postali nepregledni, bomo ustvarili zmogljivejšo, očesu in uporabniku prijaznejšo stran.

Kriteriji

Kriteriji so podobni kot pri projektu wine in sicer:

 • Za podporo storitev:
  • Smeti - storitev na linuxu ne deluje
  • Črna pika - storitev deloma deluje na linuxu (določen del storitve manjka)
  • Bronasti lugosov znak - storitev popolnoma deluje na linuxu z manjšimi pomanjkljivostmi (pisava, osveževanje zaslona), ki ne vplivajo na njeno uporabnost ALI storitev popolnoma deluje na linuxu brez pomanjkljivosti, vendar je vzpostavitev delovanja storitve zahtevnejša v primerjavi z windowsi (urejanje besedilnih nastavitvenih datotek, nameščanje dodatnih programov/gonilnikov)
  • Srebrn lugosov znak - storitev popolnoma deluje na linuxu brez pomanjkljivosti, težavnost vzpostavitve je enaka kot na windowsih, vendar na spletni strani ponudnika linux ni naveden kot podprt operacijski sistem ALI tehnična pomoč ne zna pomagati uporabnikom linuxa.
  • Zlat lugosov znak - storitev popolnoma deluje na linuxu brez pomanjkljivosti, težavnost vzpostavitve je enaka kot na windowsih, na spletni strani ponudnika je linux naveden kot podprt operacijski sistem, tehnična pomoč zna pomagati uporabnikom linuxa.
 • Za podporo strojne opreme (računalniki, prenosniki, dlančniki, predvajalniki mp3):
  • Smeti - Pomemben del strojne opreme ne deluje na linuxu
  • Črna pika - Vsa strojna oprema deluje, vendar je potrebno nameščati novejšo različico jedra, urejati nastavitvene datoteke in podobno
  • Bronast lugosov znak - Vsa strojna oprema deluje, vendar privzeto deluje občutno počasneje/slabše v primerjavi z windowsi (primer grafična kartica deluje 5x počasneje, zvočna kartica po namestitvi linuxa hrešči), ALI redko uporabljen del strojne opreme ne deluje (primer grafična kartica ima pomanjkljivo podporo za TV izhod)
  • Srebrn lugosov znak - Vsa strojna oprema deluje primerljivo z windowsi, vendar pod določenimi pogoji (primer: na nekaterih prenosnikih čitalci kartic delujejo le, če je SD kartica v prenosniku ob zagonu) ali pa je potrebna enostavna namestitev gonilnikov (recimo omogočenje lastniških gonilnikov v ubuntuju)
  • Zlat lugosov znak - Vsa strojna oprema deluje brez težav s primerljivo hitrostjo in ne zahteva nameščanja dodatnih gonilnkov.

Dobitniki zlatega, srebrnega ali bronastega znaka imajo pravico do uporabe le-teh v svojih promocijskih materialih.

Storitve

Storitev Ponudnik Kategorija Ocena Opombe
proXsign e-uprava Digitalno podpisovanje Obstaja vstavek za firefox, a ni videti, da bi deloval
Eduroam Slovenska federacija izobraževalnih omrežij Eduroam Dostop do medmrežja
Internet študentski domovi Študentski domovi v Ljubljani Dostop do medmrežja Meče iz omrežja vsakih 60 minut
e-Davki durs Javna uprava Za nekatere stvari zahteva program Silvester Pelias, ki deluje samo na sistemu Windows. Enostavna namestitev tega programa pa deluje samo v brskalniku Internet Explorer.
rtvslo.si rtvslo Multimedijski portal Predvajanje radia je mogoče samo s flashem, flash reklame se pojavljajo preko layerjev
Abacom, BKS Bank Net, E-bank, Hal E-Bank, HYPOnet, NLB Proklik, PROSPLETPlus, RB-Online, MULTI SKB NET, Net.StikPRO Halcom e-bank Poslovanje podjetij Programska oprema podjetja Halcom. Linuxa sploh ne podpirajo in ni nobene indikacije, da bi sploh želeli naredit podporo
Silvester Pelias RRC Računalniške storitve d.d Poslovanje podjetij Program za vnos podatkov za obračun davka od dohodkov pravnih oseb. Na spletni strani linux ni omenjen kot podprt operacijski sistem
Banka IN (OTP) Banka Koper Spletna banka
Banka IN (OTP) Banka Koper Spletna banka
Abanet Abanka Spletna banka spletna banka Abanet deluje na osebnih računalnikih PC v okoljih Windows s spletnimi brskalniki Microsoft Internet Explorer in Firefox
Dbs Net DBS Spletna banka, dostop z osebnim certifikatom Deluje normalno brez potrebnih dodatkov, testirano na WIN XP in Ubuntu, v brskalnikih firefox in Google Chrome, vendar je na njihovi spletni strani med tehničnimi zahtevami napisano: Potrebna programska oprema: operacijski sistem Microsoft Windows NT 4.0, 95, 98, 2000, Me, 2003 ali XP, torej linuxa uradno ne podpirajo.
HypoNet Hypo Banka Spletna banka Priporočljiva konfiguracija računalnika: Windows XP SP2, Internet explorer 6.0 SP2.
Klik NLB Spletna banka Za uporabo naj bi potrebovali operacijski sistem Microsoft Windows 2000, XP, Vista ali Windows 7, vendar dela tudi z linuxom. Zato ima banka srebrn znak. Za zlat znak mora nekje v uradnih dokumentih pisati ali da je linux podprt operacijski sistem, ali pa mora pisati da deluje v firefoxu, chromu (pri čemer windows ni omenjen). Poleg tega obstajajo težave s prevzemom certifikata v linuxu.
SKB NET SKB Spletna banka Banka priporoča najnovejše različice naslednjih dveh brskalnikov: MS Internet Explorer ali Mozilla Firefox. Deluje tudi z ostalimi brskalniki: Opera, Safari in Google Chrome. Priporočajo pa najnovejše različice prej omenjenih brskalnikov. SKB ne omenja operacijskih sistemov, ampak le brskalnike, ki (razen Internet Explorerja) delujejo tudi na linuxu. Vir: https://www.skb.si/www-skb-net/sl/varnost/pri-uporabniku
Net.stik Sparkasse Spletna banka
VB Online (OTP) Volksbank Spletna banka
dh plus Delavska hranilnica Spletna banka Uporablja certifikat POSTArCA ali SIGEN-CA in deluje v brskalniku (preizkušeno: Firefox na linux)
eštudent Univerza v Ljubljani Študijski informacijski sistem Na spletni strani niso omenjeni operacijski sistemi ampak le brskalniki. En od podprtih brskalnikov je firefox, ki deluje na linuxu.
dm paradies foto drogeriemarkt Tiskanje fotografij Program za pripravo fotografij je na voljo tudi v različici za linux. download.php
fotoservis e-leclerc e-leclerc.si Tiskanje fotografij Program za pripravo fotografij je na voljo tudi v različici za linux. download.php
Tuš foto Engrotus Tiskanje fotografij Program photolab je z wine mogoče namestiti, vendar ne deluje
Bank@Net (osebni) NKBM Spletna banka Firefox in Chrome sta podprta brskalnika.

Strojna oprema

Ime strojne opreme Proizvajalec Kategorija Ocena Opombe
Acer Aspire One A150 Acer Mali prenosnik Bralnik kartic ne deluje, če kartica SD v njem ni ob zagonu.
Dell Vostro A840 Dell Prenosnik Bralnik kartic ne deluje, če kartica SD v njem ni ob zagonu.
Dell Inspiron Mini 10 Dell Mali prenosnik Z Ubuntu 10.04 for Netbook deluje. Ni zaznati težav s strojno opremo.
 
projekti/podprtost-linuxa.txt · Zadnjič spremenil/a: 2011/06/14 22:45 null